Dr. Biró Lajos, dr. Antal Magda:
A tej ősidők óta kiemelkedően fontos tápláléka az emberiségnek. Már az időszámításunk előtti időből több kontinensen fellelhetők az erre utaló régészeti bizonyítékok, s azóta is töretlen hagyományai vannak az állattartásnak és vele párhuzamosan a tejfogyasztásnak. Elsősorban a kérődzők tejét fogyasztjuk a legkülönfélébb formában, nyersen vagy feldolgozott állapotban; jellemző azonban, hogy az élelmiszeripar fejlődésével az egyre feldolgozottabb termékek irányába tolódik el a fogyasztás. Ez azzal jár együtt, hogy a tej élettani hatásaiért felelős komponensek mind mennyiségükben, mind minőségükben megváltoznak a különböző termékekben. Bizonyos összetevők (pl. a tejzsír) mennyiségét csökkentik a feldolgozás során, másokét viszont növelik, mintegy "hozzáadott értéket" előállítva, elég, ha a kalciummal, fehérjével, vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal dúsított termékekre, vagy az élő flórás savanyított tejkészítmények esetében a baktériumkultúra hozzáadására gondolunk.
A tej az ember fejlődésének minden életszakaszában olyan élettani funkciókat segíthet vagy éppenséggel gátolhat, amelyek az egészséges testi és szellemi fejlődést befolyásolhatják. Bizonyítottan kedvező élettani hatásai folytán a tejnek egészségmegőrző szerepe van, a szervezet immunrendszerét javíthatja, a táplálkozással összefüggő betegségek java részét - pl. a szív- és érrendszeri betegségeket, a magas vérnyomást, a vastagbél daganatos betegségeit, a csontritkulást vagy a fogszuvasodást - illetően pedig betegségmegelőző hatása is kimutatható.
Bizonyos állapotokban, pl. a szív- és érrendszeri betegségek kockázata vagy megléte esetén, a megítélése nem egyértelműen kedvező, mivel a nagyobb zsiradéktartalmú tejfélék rendszeres fogyasztása számottevő koleszterin- és telítettzsírsav-terhelést jelenthet a szervezet számára. Nem elhanyagolható az sem, hogy a populáció viszonylag nagy hányada különféle okok miatt nem vagy csak nehezen tolerálja a tej fogyasztását; elsősorban a laktózintoleranciára és a tejfehérjével szemben fellépő allergiára kell számítani.
Egy 17 országra kiterjedő vizsgálat során a szívkoszorúerek elmeszesedését a tejben található kalciummal hozták összefüggésbe. Egy 1998-as tanulmány szerint a tejcukor ráadásul fokozza az ásványi anyag lerakódását az erek falán.
Rákot is okoz?
Egyes tanulmányok szerint a tej összefüggésbe hozható bizonyos rákbetegségekkel is. A kutatók szerint az egyik, szarvasmarháknak adott növekedési hormon, az IGF-I ugyan nem okoz rákot, de elősegíti a mell- és a prosztata daganatok növekedését. Egy japán felmérés szerint miközben nőtt egy főre tejtermékfogyasztás, megnőtt a mell-, a tüdő- és vastagbélrákos esetek száma. Norvégiában pedig a nyirokszervi rákbetegségeket hozták összefüggésbe a tejjel. Egy bizonyos dr. Campbell pedig patkánykísérletei során arra jött rá, hogy a tejfehérje beindította a rákos sejtek kifejlődését a májban. Az általunk megkérdezett dietetikusok azonban nem látják ilyen sötéten a helyzet, sőt, teljesen más véleményen vannak. A tejben szerintük ugyanis számos olyan összetevő van – például az omega 3 és a vajsav – melyek gátolják a daganatképződést. Míg az előbbi vegyület főként a bélrendszerben megjelenő tumorsejtek növekedését gátolja, addig az utóbbi a leukémia, valamint a vastagbél- és az emlőrák esetében fejti ki daganatellenes hatását. A kéntartalmú fehérjék szintén antikarcinogén (rák kialakulását gátoló) hatásúak.
A tej és a tejtermékek élettani hatásai szoros kapcsolatban vannak összetételével, amely rendkívül bonyolult fehérje-, lipid-, szénhidrátmátrixként fogható fel, a biológiailag aktív anyagok széles skáláját felvonultatva, így tápértéke messze meghaladja az energiatartalomból származó "tápláló" értéket (Gurr, 1992). A tej energiatartalma elsősorban zsiradéktartalmával függ össze (a teljes tejben 3,2-5,0%; a fölözött tejekben 1,4-2,8%, a zsírszegény tejben akár 0,1%). A tej zsiradékai közt mono-, di- és trigliceridek, foszfolipidek és szterolok egyaránt vannak. Kiváló minőségű, komplett fehérjét tartalmaz kolloidális diszperzióban, köztük immunglobulinokat is. A szénhidrátok döntő hányadát a laktóz adja. Tetemes az ásványianyag- és nyomelemtartalma, s elsősorban zsíroldékony vitaminok találhatók benne.
A tej fehérjéi igen változatos élettani hatásúak is, pl. fogszuvasodás ellen védő hatás (sajtok), a gyomor-bél rendszerben kifejtett antimikrobiális hatás, bizonyos rákféleségekkel szemben védő hatás (pl. vastagbéldaganatok), az egészséges csontfejlődés elősegítése - többek között a kalcium felszívódásán keresztül.
Dr. John McDougall ennek pont az ellenkezőjét állítja. „A mítoszt, hogy a csontritkulást a kalciumhiány okozza, arra találták ki, hogy a tejtermékeket el lehessen adni. A legtöbb kalciumot az amerikai nő fogyasztja, és ők szenvednek legtöbbet a csontritkulástól.” A kalcium, ami nem tud beépülni a csontokba, pedig meszesedési folyamatokat indít el. Ezzel kapcsolatban is számos elmélet született, egyes kutatók szerint például a pasztörizálás a meszesedés oka, mert a hőkezelés olyan változásokat okoz, melyek következtében a kalcium nem tud hasznosulni és lerakódik a csontokra és az erek falára. Györki Niké dietetikus szerint azonban ez a módszer nem okoz ilyen elváltozásokat.
Az általános hatások között említésre méltó a vérnyomáscsökkentő hatás (kazokinin, laktokinin), a tej kalciumtartalmával összefüggésben (Jorde et al., 2000), továbbá az immunrendszerre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.
Kicsit más hangot üt meg Jane Heimlich, a "Tej: halálos méreg" című könyv előszavában: "Talán nem akarná meghallani, de amit egész életében mondtak Önnek a tejről, az nyilvánvaló hazugság. Az Ön üveg teje, még az alacsony zsírtartalmú is, tocsog a zsírban (ami megegyezik három szelet szalonna zsírtartalmával), a koleszterinben,
Sokszor hallott tételmondat, mégsem árt újra és újra elismételni: zsírokra igenis szüksége van az emberi szervezetnek. Nemcsak azért, mert belőlük energiát nyerünk, de többek között azért is, mert a zsírok részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában, és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is. A zsírsavak különböző növényi és állati zsiradékok formájában (zsírok, olajok), a táplálékkal kerülnek szervezetünkbe.
Azonban legkevésbé sem mindegy, hogy a különböző zsírsavakból milyen mértékben fogyasztunk, s az is fontos, hogy a zsírsavak aránya mindenképpen egyensúlyban álljon a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükséges más, ugyancsak hasznos és szükséges étrendi összetevőkkel is.
Dr. Biró Lajos, dr. Antal Magda:
Némely kutatócsoport szerint a csecsemőkori tejfogyasztás kapcsolatba hozható az 1. típusú, inzulinfüggő diabétesz mellitusz (diabetes mellitus, IDDM) előfordulási gyakoriságával: a bovin szérumalbumin autoimmunválaszt indukálhat az arra érzékeny gyermekekben, azonban ezt a megfigyelést más kutatók nem tartják megalapozottnak. Másik fontos tényező, hogy a valódi, tejfehérjével szembeni allergia kialakulásának veszélye is gyakori ebben az életkorban. Ezen tények ismeretében sok táplálkozási ajánlás - így a WHO-é sem tartja helyesnek az egyéves (minimálisan hat hónapos) kor alatti tehéntejfogyasztást.
... tocsog az antibiotikumokban, a baktériumokban és - a legkevésbé gusztusos összetevőben - a gennyben.
élt egyszer három japán kutató, akik újszülött kismajmokat neveltek fel tejporból készült tápszerrel, a tápszerben lecsökkentették a fehérjetartalmat és megnövelték a tejcukor tartalmat, s ettől a kismajmok a későbbiek során az emberi autizmus vonásait kezdték mutatni, nevezetesen játék és szociális élet helyett sztereotip mozgásokat végeztek, félelmet és agresszivitást mutattak normál helyzetekben is, fejüket ütögették, stb
Kiderült, hogy az emberi bélrendszerben két tejvadász baktériumtörzs tanyázik, az egyik jóindulatúan lebontja a tejcukrot, a másik viszont ammóniát termel, ami egyrészt kellemetlen puffadást, másrészt a vérbe kerülve súlyos idegrendszeri károsodásokat okoz.
A tej szénhidráttartalmának túlnyomó részét a tejcukor (laktóz) teszi ki, amely mintegy 30%-át adja a teljes tej energiatartalmának. A tejfogyasztásnak megfelelő aktivitású laktáz enzimmel rendelkező személyek esetén kifejezetten kedvező gyomor-bél rendszeri hatásai vannak. A tejcukor a csecsemőkorban fontos szerepet játszik a tejsavtermelő baktériumok megtelepedésének elősegítésében, s ezzel hozzájárul a bélrendszer egészséges mikroflórájának kialakulásához, továbbá védelméhez. Ugyancsak csecsemőkorban a laktóz bizonyítottan szerepet játszik a kalcium és esetleg a foszfor felszívódásában is (Miller et al., 2000); ez a hatás a felnőttkorban nincs igazolva teljes mértékbenRészben ez is magyarázhatja a csecsemőkorban megfigyelt nagyobb fokú kalciumhasznosulást. Glükóz és galaktóz csak kisebb mennyiségben fordul elő a tejben, azonban a laktóznak a laktáz enzim hatására való hidrolízisekor sok galaktóz keletkezik, amelynek fontos szerepe van a csecsemők gyorsan fejlődő agyszövetének kialakulásában, de súlyos károsodásokat is okozhat a szénhidrát-anyagcsere veleszületett zavarában (galaktozémia).
A tejet valójában tévesen tartják az ember számára tökéletes tápláléknak, hiszen a tehéntej a borjak gyors fejlődéséhez szükséges, fehérjékben és egyéb anyagokban gazdag táplálék. Nincs a világon más faj az emberen kívül, amelynek felnőtt egyedei előszeretettel fogyasztják egy más állatfaj anyatejét! A tej vitamin- és ásványianyag-tartalma - lévén egy más faj anyateje - nagymértékben különbözik az emberi szervezet igényeitől, így például túl sok nátriumot és túl kevés C-vitamint tartalmaz. Ugyanakkor számos, az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagot megköt, így a más táplálékokból származó értékes anyagok felszívódását gátolja. A tejfehérje (kazein) és a tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges enzimek termelődése az emberi szervezetben három-négy éves kor felett megszűnik, vagyis a tej és tejtermékek emésztése felnőttkorban szinte lehetetlen.
A tejbe kerülő rovarirtó, hozamfokozó, növekedésserkentő anyagok, antibiotikumok és hormonok számos egyéb betegséget és a tejet nem fogyasztók körében elképzelhetetlen elváltozásokat okoznak.
A tej és tejtermékek igen gazdagok elsősorban zsíroldékony vitaminokban, de a B-vitamin-csoport tagjai is megtalálhatóak bennük (laktovegetáriánus étrend esetén a tej az egyik legfontosabb B12- vitamin-forrás lehet!), valamint sok ásványi anyag is nagy mennyiségben van benne. Ezeknek az élettani szerepe jól ismert, mégis talán a legtöbbet a kalciumnak és a D-vitaminnak az egészséges csontfejlődésre, mineralizációra való hatását, valamint a csontritkulás megelőzésében játszott szerepüket tanulmányozták. A kalcium (a tejfehérjékkel együtt) bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatású (Jorde et al., 2000). A táplálékkal felvett kalcium védőhatása legkifejezettebben azokban észlelhető, akik naponta sok nátriumot fogyasztanak, s ún. "sóérzékenyek" (Miller et al., 2000). A tej kálium- és magnéziumtartalma is hasonlóképpen vérnyomáscsökkentő hatású. A tejben is megtalálható cink, szelén és jód sok fontos enzim összetevője, míg a fluor többek között a csontba és a fogzománcba beépülve játszik nélkülözhetetlen szerepet.
Összefoglalás:
A tej és tejtermékek fogyasztása, kedvező élettani hatásaik miatt, a lakosság nagy része számára kifejezetten ajánlott. Bizonyos tényezők figyelembevételével - elsősorban a savanyított tejkészítmények fogyaszthatósága révén - ez az ajánlás kiterjeszthető a tejcukor-érzékenységben szenvedők egy részére is. Egyéves kor után mind a gyermekek, mind a felnőttek és az idősek egészségmegőrző, betegségmegelőző étrendjében fontos szerepe lehet a megfelelő minőségű tejnek és tejtermékeknek.
Tudatában kell lenni annak, hogy a tej sokoldalúan gazdag, kedvező élettani hatásai nem egyetlen összetevőnek tulajdoníthatók. Táplálkozásunknak és annak az egészségre gyakorolt hatásának megítélésekor figyelembe kell venni az elfogyasztott élelmiszerek teljességét, mennyiségi és minőségi szerkezetét.
Irodalomjegyzék
Bíró, Gy.: A tehéntej humánbiológiai szemszögből. Egészségtudomány, 32, 185-196. 1988.
Gurr, M. I.: Health and nutrition aspects of diary products: an up-to-date report. Food Australia, 44, 421-425, 1992.
Hove, H., Nřrgaard, H., Brřbech Mortensen, P.: Lactic acid bacteria and human gastrointestinal tract. Eur. J. Clin. Nutr., 53, 339-350, 1999.
Jorde, R., Břnaa, K. H.: Calcium from dairy products, vitamin D intake, and blood pressure: the Tromsř study. Am. J. Clin. Nutr., 71, 1530, 2000.
Miller, G. D., Jarvis, J. K., McBean, L. D.: Handbook of diary foods and nutrition. National Diary Council, 2000.
Szakály, S.: A tejféleségek és a tejkészítmények táplálkozási jelentősége. Tejgazdaság, 59, 11-14. 1999.
Dr. Biró Lajos, dr. Antal Magda
OKK-OÉTI
szóval én azt mondom, válasszuk szét az ipari feldolgozás során hozzákerült hormonokkal, szteroidokkal teli tejnek és pusztán magát a természetes tejnek az összetételét, mert az előbbi káros anyagok után nem mondhatjuk tisztán a tejre hogy egészségtelen, olyan mintha azt mondanánk a permetezett eperre, hogy az eper egészségtelen: nem az eper az egészségtelen, hanem a permetezőszer.
merthogy vannak akik azt mondják a tej önmagában rákot okoz. nem az okoz rákot, hanem a növekedési hormon.
ipari tejet akarunk, vagy Ángyán-féle céhes, családi gazdaságos minőségibb tejet?
A tehéntejben egy sejtosztódást serkentő hormon van, hogy a boci gyorsan fejlődjön. Ez a hormon azonos az emberben termelődő hasonló hormonnal, és a rákos, elfajuló szövetek igen szeretik őt. Egy pohár tej megduplázhatja a szervezetben keringő, osztódást serkentő hormon szintjét. A pasztörizálás során ez a hormon nem károsodik, és az emésztés során egy része felszívódik. Ez a hormon tejtől függetlenül is kulcsszerepet játszik a prosztatarák és a mellrák kialakulásában.
A 40-50 év közötti nők körében egy százalékra tehető a diagnosztizált mellrák, de kb. 40%-ban vannak "ugrásra kész" elfajult sejtek. A mellszövet különösen hajlamos a kóros burjánzásra, és így a sok tejet fogyasztó nők fokozott mellrák kockázatnak vannak kitéve.
A tej és a rák közti másik kapocs az, hogy az ember rovarirtó szereket (DDT, dioxin, atrazin) használ a mezőgazdaságban, melyet a tehén a szénával együtt elfogyaszt, és jó részét a tejzsírral választja ki. A tej elfogyasztása után ezek a zsírban oldódó, genetikai károsodást okozó, alig bomló mérgek az emberi zsírszövetekben, így pl. a mellben halmozódnak fel. Mellrákos nőkben a rovarirtó szerek maradványainak többszörösét mutatták ki mind a mellszövetben, mind a vérben. Ezek a mérgek nem csupán sejtelfajulást okoznak, hanem a mellszövet burjánzását serkentő női nemi hormonok hatását utánozzák. Mi több, egy 14.000 fős vizsgálatban azt is kimutatták, hogy a rovarirtók az anyatejjel a csecsemőkbe is átkerülnek.
tehenek jó része egy bizonyos leukémia vírussal van fertőzve. A tejfeldolgozókban a sokféle helyről begyűjtött tejet összeöntik, úgyhogy a tej garantáltan fertőzött lesz, még ha volna is egy-két steril gazdaság. A pasztörizálás ezt a vírust nem pusztítja el. Egy 1990-ben megjelent 11 éves követéses vizsgálat kimutatta, hogy akik rendszeresen isznak tejet, azok 3,4-szer gyakrabban betegszenek meg leukémiában. A leukémia gyakoribb a tejjel foglalkozók körében, és az USA tejtermelő államaiban a leukémia gyakorisága a tejelő tehenek számával mutat összefüggést.
A tej tele van kalciummal, amely kiválik az erek falán és ez okozza az érfalak megvastagodását és elmerevedését. A tej a csecsemőkoron túl természetellenes táplálék, mondja Dr. Campbell. Az embergyerek bélrendszerében a korai időkben még van tejcukorlebontó baktériumflóra, hiszen az anyatej is tartalmaz tejcukrot. A későbbi években azonban ez eltűnik, legalábbis így van ez az Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és Dél-Európa legnagyobb részén élő embereknél. Az észak-európai ember egy genetikai mutáció miatt képes felnőtt korában is lebontani a tejcukrot, ez azonban nem jelenti azt, hogy a tej egészséges. Az amerikai fehér ember valójában európai ember, ezért képes tejet inni. Az észak-amerikai színes bőrű lakosság többségének bélrendszere azonban nem tud megbirkózni a tejcukorral.
A tehéntejbe minden átmegy, amit a tehén kap. A teheneket gyakran kezelik növekedési hormonokkal, hogy több tejet adjanak, gyakran kezelik őket antibiotikummal különféle betegségek és tőgygyulladás ellen.
az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium megtiltotta, hogy olyan tejet forgalmazzanak, amely literenként 750 millió gennysejtnél többet tartalmaz. A tiltásnak meg is lett az eredménye, mostanság az amerikai tej átlagosan 300 millió gennysejtet tartalmaz literenként. Számítások szerint ez arra utal, hogy a tehenek kb. harmada aktuálisan mindig fertőzött, következésképen antibiotikummal kezelik és ez természetesen a tejbe is belekerül.
Magyar Narancs: Gondolom, nem én vagyok az első, akinek eszébe jut, hogy a nézetei nagyon hasonlítanak ahhoz, ahogy az elhíresült szcientológia egyház vélekedik a pszichiátriáról. Van kapcsolata a szcientológiával?
Szendi Gábor: Nincs közöm hozzájuk, és nem is lesz. A pszichiátria mindenkiben szcientológust lát, aki kritikát gyakorol működésük felett. Nagyon sokan bírálják, főként Nyugaton a pszichiátriát és a gyógyszeripar működését, de ettől még nem szcientológusok. A pszichiátria a vitát akarja megkerülni, amikor ilyen vádakkal akarja hitelteleníteni az őt bírálókat. Sokféle kritika van, nem kéne összemosni őket.
MN: A szcientológusok is a vitaminok, étrend-kiegészítők hívei, és az ön honlapján vannak olyan linkek, amik valamilyen módon a szcientológiához köthető oldalra mutatnak. Az egyházhoz kötődő szervezet az ön ómega-3 hatásáról írt munkájára hivatkozik. Mindez csak véletlen volna?
SZG: Amikor én ajánlom a vitaminokat vagy az ómega-3-at, arról nem tehetek, hogy kik árulják. Engem különben is az áru, nem pedig az eladó érdekel. Két nagy, ismert vitaminforgalmazó van, mindkettő szcientológus. Ha ön bemegy mosóport venni, előtte megkérdi az eladó ideológiai álláspontját? A multicégeknek sem vagyok a híve, mégis az egyik nagy cég ómega-3-készítményét szoktam ajánlani, mert az tiszta, és egyben a legolcsóbb. A nonprofit szájtok többségén azért van valamilyen reklám, mert valamiből fedezniük kell a nem csekély fenntartási költségüket.
MN: Ön azt írja a honlapján, hogy már próbálták a "szcientológia bérenceként" megbélyegezni.
SZG: Ilyen vádak, mint mondtam, a pszichiátria részéről szoktak elhangzani. Sok pszichiáter szeretné hinni, hogy őket csak elvakultságból lehet bírálni. De nem jó, ha az embert a félelmei mozgatják. Felőlem mindenki azt gondol rólam, amit akar, látszatok ellen nem kívánok hadakozni. A szcientológusok, ahogy én látom, általában büszkén vállalják is elköteleződésüket. Ha szcientológus volnék, én is vállalnám. Azt is sokszor megkaptam, hogy vitaminügynök vagy ómega-3-ügynök vagyok. Az sem vagyok.
És aki nem alkot, de nem mondható vallásos hitűnek, annak a katarzis ad hasonló élményt?
– Igen, valami nagyon hasonló történik ekkor. A katarzis megtisztulásélménye egyesítő élmény, s ebben az emelkedett hangulatban szintén megszűnik rövid időre tér és idő, és az ember valami kimondhatatlan magasztosat él át. A hitmodul működése meglepően sok emberi jelenségben megnyilvánul, pl. a halálközeli élményekben, a szerelemben, az orgazmusban, a parapszichológiai jelenségekben.
A pszichoterápiákkal is foglalkoztam abból a szempontból, vajon egy beszélgetés okoz-e valamilyen változást az agyban. Markáns változásokat idéz elő, az egyik ember hat a másikra, és az tényleg az agy változásával jár, nemcsak a lélekével.
Utolsó írka