emailben kaptam, jópár felkiáltójelet kiszedtem, mert irritált..
a poszt közepén a gyógyszerészek reakciója erre az elmebetegre.
AMBROSIUS László írása :
"NaCl" ! Döbbenetes ami itt és most folyik
2010. 11. 17.
Az emberek nem törődnek ezzel, fel sem fogják és el sem hiszik....pedig mindannyian tanultuk anno az általános iskolában, hogy a só NaCl! Se több, se kevesebb! van még egy szabvány is erre, a sószabvány ami kimondja, hogy közvetlen étkeztetés céljára használatos sónak minimum 97% tiszta NaCl-t kell tartalmaznia ! SEMMI KCl !!! Ezzel szemben szinte minden só KCL-el kevert ha nem 100%-ban az !!!!
De mára mintha elfelejtettük volna használni a fejünket és csak vakon elhiszünk mindent !!!!
Ilyen a Fluor meg a fogzománc esete... Mióta kizárólag csak fluor mentes fogkrémet használok azóta nincs fogkövem és nincs fogínyvérzésem... pedig a legtöbb fogorvos fluoridos fogkrémet ajánl..
Továbbá; Döbbenetes ami itt és most folyik !
30 éves barátaim közül sokan nemzőképtelenek, allergiásak, vesebetegek, magas vérnyomásban szenvednek..stb... Beteg nemzet a magyar, ezt olvasom...de ez nem igaz, mi egy ősi nép vagyunk, csak éppen beteggé tesznek minket ! Ha nem így lenne, miként lehetséges, hogy egyáltalán van még olyan, hogy magyar ?
Jómagam 12 évig nem tudtam a szívemre fordulva az oldalamon aludni mert heves szívtájéki szorításra és erős légszomjra ébredtem...és ez ment 28 éves korom óta 10-12 éven keresztül..
Voltam EKG-n, terheléses EKG-n, mindenhol a panaszommal.. az eredmény szerint én olyan egészséges voltam, mint a makk de mégsem tudtam a bal oldalamra fordulva aludni anélkül, hogy ne az előbb elmondottakra ébredjek, riadjak fel !
Elfogadtam, hogy jó, ez van, emlékeimben atyai nagyanyám élt aki hasonló jelenségekről beszélt nekem, de akkor én még ezt nem tapasztaltam ! Úgy látszik mi egy ilyen szív-gyenge család vagyunk, gondoltam..
10-12 évvel később aztán egy jó-barátom szólt, hogy hallottam-e Tejfalussy András nevét és a hírverését a sóról ? Döbbentem olvastam el Tejfalussy úr felhívását. Tudtam, abban a percben rádöbbentem, hogy ez okozza az én bajomat is, ez történt nagyanyámmal is, ettől kapott édesanyám súlyos csontritkulást és magas vérnyomást, ettől szívritmuszavaros atyám ! Mi ugyanis sok sót fogyasztottunk és fogyasztunk most is ! Szeretjük a sót ! A paradicsomon, a paprikán, a hagymán és úgy nagy általánosságban elmondva mindent jól megsózunk ! Kiváltképp a fasírtot !
Összeállt a kép, mert egyértelmű. A tények azok tények, lehet velük vitatkozni, de nem érdemes mert a tények makacsul tények is maradnak ! Itt egyet lehet tenni: átgondolni az eddigi ismereteinket, nem hallgatni senkire sem, hanem gondolkodni és mindig mindent ellenőrizni !
Tejfalussy úr felhívása után 3 napig csak az üzleteket jártam és vadul ellenőriztem a polcokon a sót, a sókat....nem hittem el, de inkább nem akartam elhinni !Nem létezik, hogy valakik ilyet tesznek ! Az agyad tudja, hogy igaza van Tejfalussy úrnak, de Te magad nem hiszed el, nem akarod elhinni, hogy ez tényleg igaz és veled történik meg...
Azóta olvastam egy bölcseletet: "..az okos ember mindig kételkedik.." Ez nagyon idevág !
Azóta szereztem tiszta NaCl-t a patikából..és itt jön az érdekesség, nem hiszed el, de úgy alszom a bal oldalamon, mint egy kisded ! A kislányomnak elmúlt az ekcémája és újra olyan sós a verejtékem nyáron, mint 1980 előtti gyermekkorom idején ! Szinte marja a szemem ! Kb. 3 éve pont azon gondolkodtam, hogy 40 éves koromra hogy megváltozott a testem mert már nem csípi a szememet az izzadság...Egy túrót ! NÁTRIUMSZEGÉNY DIÉTÁRA VOLTAM FOGVA A TUDTOMON KÍVÜL ! És mellette pedig öntik ránk a kálium kloridot.. az a rémes és ördögi az egészben, hogy nem egy testidegen anyagot, vagy mérget adnak nekünk, hanem egy fontos és létszükséges anyagot kapunk csak éppen eltorzított arányban ami viszont a testünkön belül ebben a koncentrációban szörnyű pusztítást végez ! A természetben előforduló NaCl többletet a vesénk lekezeli, de az ilyen mértékű KCl-el szemben teljesen védtelen !
Ez az ördögi ebben az egészben ! És mindenkiben más és más hatást vált ki..van aki cukros lesz, van akinek a veséje megy tökre, másokat szív és érrendszeri panaszok gyötrik, a magas vérnyomás pedig szinte minden második emberre jellemző lesz..
Egy kollégám rendszeresen külföldre jár alkalmanként több hónapra..itthon a cukra 8. Ehhez nem kell kommentár. Csak húst és zöldséget eszik, semmi kenyér, édesség, semmi ! Szigorú diéta ! Mégis
Ezekben az országokban teljesen normális lett a cukra. Nem furcsa ?!
Ez az én tapasztalatom..a só kell, a só jó dolog, a sófogyasztás egyfajta védőfaktor, gondolj csak a sóbányákban kialakított gyógyhatású barlangokra.. ez így van, így volt és így is lesz, még akkor is ha a Magyar Tudományos akadémia alsó-felső indusz, andusz professzorai ennek ellenkezőjét is állítják és terjesztik ! Tejfalussy úrnak igaza van ! Sajnos. Bárcsak azt mondhatnánk, hogy egy feltűnési viszketegségben szenvedő szórakozott tudós ember ! Én a magam bőrén tapasztaltam az igazát ! Már az orvost is ennek megfelelően választom meg.. felteszem neki ezt a nyilvánvaló kérdést és várom a válaszát. Amennyiben azt mondja, mint amit az egyik gyerekdoki is mondott, hogy teljesen rendben van az étkezési-sónak a káliumozása, akkor máris tudom, hogy vagy rosszindulatból vagy tudatlanságból mondja ezt, de egy biztos, nem Ő lesz a gyermekem dokija...
Én már
Erre elmondtam neki a 10-12 éves gyötrő éjszakáim történetét, mire Ő sommásan megfogalmazta, hogy ezek a tünetek tipikusan Káliumra utalnak...
Még egyszer, nem vagyok orvos, sem természetgyógyász, még vegyész sem vagyok.. csak gondolkodom és már senkinek semmit el nem hiszek ! Egy vegyész kollégámnak mutattam NORBI UPDATE sójának a dobozát, aholis a szokásos duma volt felírva...50%-ban NaCl szegény só és a másik 50%-ban pedig KCl volt beletöltve mert így csökkenthetjük a vérnyomást...bla bla bla bla
Ezt persze a vegyész kollégám nem hitte el amikor beszéltem neki erről..de amikor lefényképeztem és megmutattam a fényképen a só dobozát, illetve annak feliratát miszerint 50%-ban csökkentett NaCl tartalmú sót árulnak...akkor hirtelen elhallgatott, majd csendesen megjegyezte, hogy ez felér egy gyilkossággal...
Ez az én tapasztalatom. A sajátom. Lehet vitatni, lehet megkérdőjelezni, lehet engem lehülyézni és kontárnak nevezni, csak rajta ! Tejfalussy úrnak igazának az ellenkezőjéről engem ugyan meg nem győz senki sem ! Még a jó Isten sem !
Isten áldja meg Tejfalussy urat amiért felemelte, fel merte emelni a szavát és ezzel vállalva az üldöztetését azért, hogy egy páran megmeneküljenek ettől a tömeges mérgezéstől ! Ugyanis sokkal kevesebben vannak azok akik felébrednek és használni kezdik az agyukat és a régen tanultakat - mint a többség akiknek egyszerűbb azt mondani, hogy ez egy összeesküvés elmélet - és másra is használnák az agyukat a helyváltoztatás koordinációján kívül !
Azután; még Láttam Tejfalussy András Úrral folytatott levelezését a Na:K arányáról..
Távol áll tőlem, hogy okoskodjak, de amikor azt láttam, hogy Önök is fogyasztják HUMINI... akkor úgy gondoltam, hogy megosztom Önnel, Önökkel is a következő gondolatmenetet ! Kérem olvassa el, és gondolkozzon el rajta ! Nem azt kérem, hogy higgyen benne, mert ezek tények nem elhinni kell, hanem átgondolni ! Vagy átgondolja az ember és annak megfelelően tudatosan cselekszik, vagy nem foglalkozik a tényekkel ! De hinni max. a templomban szabad ! Különösen nem a reklámoknak !
Azt kell mondjam, hogy Tejfalussy Úr által javasolt 30 Na és 1K arányszámot gyógyszerészek, vegyészmérnökök, orvosok és egy szívsebész ismerősöm is egyöntetűen és egymástól függetlenül is elfogadták, sőt javasolták amikor én is ezzel a kérdéssel fordultam hozzájuk! Az egyik patikushölgy még azt is hozzátette, hogy tanulta Ő is, hogy a Kálium mennyire veszélyes egy anyag !!!
A neten sok infó kereng erről amit én kérésére szívesen megosztok önnel, de addig is olvassa kérem az alábbiakat és döntsön okosan !!!
".. Amiről beszélni fogok, az bármilyen krimibe beleillene. A baj csak az, hogy ez itt és most történik mégpedig mindenkivel, veled is! Azt fogom elmondani, hogy hogyan mérgezik tudatosan az embereket és miért nincs esélyed arra, hogy egészséges öregkort érj meg, feltéve ha egyáltalán megéred a nyugdíjas kort! A módszer egyszerűen zseniális! Több szempontból is, egyrészt azért mert ebben a témában aránylag könnyű félrevezetni még a szakembereket is, másrészt azért mert, aki esetleg csak félfüllel hall a dologról az biztosan nem fogja fel ennek a súlyát és jelentőségét.
Nézzük mit is okoz ez a mérgezés: Szív és keringési problémák, magas vérnyomás, asztma, csontritkulás, érszűkület, fokozott trombózis és infarktus veszély, anyagcsere zavarok vagyis pont azokat a betegségeket, amelyek népbetegségek. Az anyagcsere zavarok viszont nagyon sok más betegségnek a kialakulását segítik elő, pl többek között a rákét is. Azt nem állítom, hogy közvetlenül rákot okoz, de igenis jelentősen segíti a rák kifejlődését. Úgy gondolom, hogy minden olyan betegség ami nem vírusos vagy bakteriális eredetű, azoknak a kifejlődésében az anyagcsere zavarok jelentős szerepet játszanak. Még így az elején fontos tisztázni, hogy a mérgezéseknek nagyon sok módja van. Ezek közül csak egy módszer az, amikor nem maga a felhasznált anyag mérgező, hanem a szervezetbe juttatott mennyisége miatt válik mérgezővé.
Az az anyag amiről konkrétan beszélek a Kálium. Ez egy egyébként létfontosságú anyag, a vérben 5 mmol/l -nek kell lenni belőle, azonban az egyensúlya annyira kényes, hogy 7 mmol/l-nél már megáll a szív!!!!!!
Orvosi biokémia: Donnan egyensúly! (erre még fogok hivatkozni) Ez írja le, többek között azt is, hogy a vérben 5 mmol/l káliumnak kell lenni.
Az emberi szervezet számára létfontosságú anyagok egyensúlyának fenntartásához egy anyagból ugyanannyit kell fogyasztani, mint amennyi természetes úton távozik! Átlagos embernél, napi
A vizelet, mint szűrlet a vérből választódik ki. Ideális esetben ha a szervezetnek nem kell azért dolgoznia, hogy káliumot tartson vissza, vagy felesleges káliumtól szabaduljon meg, akkor a kiválasztott vizeletben ugyanannyi kálium van, mint a vérben, tehát 5 mmol/l. Ha ennyi ürül, akkor az egyensúly fenntartásához ugyanannyit kell fogyasztani, tehát 5 mmol/l-t. Ez napi
A betegséggyártók módszere nem csak az, hogy egészségtelen dologra beszélnek rá, mintha az lenne az egészséges, hanem ugyanakkor az egészségesről lebeszélnek, és úgy állítják be mintha az káros lenne. A sóról, mindenféle hazugságot terjesztenek, többek között pl azt, hogy megemeli a vérnyomást. Van még egy csavar a dologban, mégpedig az, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható rossz sók tényleg vérnyomás emelkedést okoznak, ezzel is igazolva a betegséggyártókat. AZ EGÉSZSÉGES JÓ SÓ, EGÉSZSÉGES EMBERBEN NEM OKOZ VÉRNYOMÁS-NÖVEKEDÉST! Olyanoknál, akik nem egészségesek, (és itt az egészséges embert nem szabad összekeverni a tünetmentessel), náluk okozhat a jó só is átmenetileg vérnyomás növekedést, ezért amikor az ember elkezdi visszapótolni a szervezetébe a hiányzó mennyiségű sót, nagyon óvatosan és csak lassan, fokozatosan szabad ezt megtennie! A só visszapótlása minimum 6 hónapot vesz igénybe, de sokkal inkább 1 - 2 évre van szükség az egyensúly helyreállításához!
Mivel a sóval kapcsolatos hazugságsorozatot csak nagyon lassan és észrevétlenül lehetett bevezetni, és a a köztudatba elültetni, ezért ahhoz, hogy idáig eljussunk legalább 50 - 60 évre volt szükség. Becslésem szerint Magyarországon az 1950 - 1960-as évek körül kezdték lassan fokozatosan elterjeszteni a sóval kapcsolatos hazugságokat. A folyamatot jelentősen felgyorsította, amikor a gengszterváltás után észrevétlenül kicserélték a boltokban az egészséges sókat, mérgezőekre. Ezeknek a következménye, hogy ma Magyarországon az emberek 90 - 95 % -ának túl alacsony a vér Nátrium tartalma, vagyis nem esznek elegendő mennyiségű JÓ sót. (Mindig felhúzom magam, amikor feljön ez a téma, elmondom az embereknek, hogy nem esznek elegendő mennyiségű jó sót, és sokan kapásból rávágják, hogy ők bizony elég sót esznek.)
Ha meg szeretnéd tudni, hogy elegendő jó sót eszel-e, akkor csak a vérképedet kell megnézni. Korábban már említettem a Donnan egyensúlyt. Ez azt is leírja, hogy egészséges embernél a vérben 142 mmol/l Nátriumnak kell lenni. Régi orvosi könyvek még leírják, hogyha a vér Nátrium értéke 140 mmol/l alá csökken akkor az már KÓROS és hyponatrémiáról beszélünk. A vérképekben a Nátrium referencia tartománya jelenleg 135-145 mmol/l, ami egy szándékosan eltorzított érték. (Ha előveszed a vérkép eredményeidet több évre visszamenőleg, akkor látni fogod, hogy a referencia tartományokat úgy módosítgatják, mintha csak egy időjárás jelentés volna. Nem csak a Nátrium
vonatkozásában.) A Nátrium igazi referencia tartománya valójában 140 - 144 mmol/l. A határok kitolásával elfedték, hogy az emberek tömegesen betegek a rossz sótól! A jelentkező tünetekre meg majd mindenféle gyógyszereket fognak szedni, jelentős hasznot hajtva ezzel a gyógyszeriparnak..."
Teljességgel rossz út ha valaki azt keresi, hogy melyik sót nem szabad megvenni és fogyasztani !!!! SEMILYEN SÓT NEM LEHET AJÁNLANI MA A KERESKEDELMI FORGALOMBÓL !!!!!!
Ha ma ajánlok egyet, mert ma még az tiszta, holnapra már lehet az is kálisózott lesz !!!! És a dobozára, vagy zacskójára tök mindegy, hogy mit írnak rá, nem ? A lényeg, hogy mi van benne !!!
Az pedig bizonytalan tisztaságú, illetve nagy bizonyossággal Kálisózott ! Van úgy, hogy nincs ráírva semmi, csak az, hogy MSZ...Ez megint nem mond semmit, az MSZ Magyar Szabványt jelent, de ehhez még kell egy azonosító szám is, kb így: MSZ-01-10007-82 Ez a hivatalos sószabvány, talán visszavonták, de hát ezt is vajon miért tették ?! Ki nem találnátok...biztosan csakis a mi érdekünkben és egészségünkért ! Naná !
Ha a wikipedián rákerestek akkor ott is sok érdekességet lehet találni..."csak azért nem váltották ki még a NaCl-t KCl-el teljesen mert mániákus depressziót okoz..." Ezt elolvasva gondoltam, hogy rögtön kivetem magam az ablakon ! Ennyire izzadságszagú baromságot ritkán olvas az ember, nem ? Régen a só fizetőeszköz volt, nem azért mert az emberek nem tudtak só nélkül vagy sós íz nélkül létezni, de nem ám ! Egyszerűen amennyi sót veszítünk izzadsággal, vizelettel, széklettel stb. naponta, pont annyit kell bevinnünk és erre a legmegfelelőbb a só, a NaCl. Ez évezredek óta így ment csak mostanában az egészségünkért aggódók próbálják megreformálni az étrendünket a "saját" érdekünkben, mert aggódnak a magas vérnyomás kialakulása miatt ! Szédületes.
De térjünk vissza a boltokban kapható sóra:
Volt egy időben 99,7%-os NaCl só ausztriából, az talán jó lehet és még a Lidl-ben is hasonlót láttam...Ezek talán tiszták mert nem Magyarországról valók, de ki venne rá mérget ???
Sokkal egyszerűbb elballagni a patikába, illetve a 10-ik patikába is, ahol ha szerencsések vagyunk akkor rendelnek nekünk a kívánt mennyiségben és patika tisztaságú NaCl-t !
Én nem kockáztatnék az alapján, hogy mi van a dobozra, zacskóra írva !!!!
Horváth Rozi, Sara Lee cég és a Nyirtassi cégek, talán Compass vagy Compex a neve, no Ők azok...persze vannak még sokan ezen a pályán (tengeri só, Sale Marino) szín mérgeket árulnak !!!! Van még Fluoridos só is, ez a kedvencem (mintha a halálraítéltnek a méreginjekcióhoz még ciánt is kevernének, hogy még tutibb legyen a dolog...az elitélteket különben káliumkloriddal végzik ki az USA-ban, a fekete angyal is ezzel segítette át az örök vadászmezőkre azokat akiket evilági szenvedéseitől meg akart kímélni...) és talán még szív műtétek előtt is ezzel állítják meg a szívét a betegnek... Szóval ez egy ilyen anyag, de csak akkor HA ELTOLJÁK AZ ARÁNYOKAT, ez benne az ördögi, szép mi ?
Ezen felül ott van még a patikában is (és az üzletekben) kapható fűszersóként árult VIVEGA 50%:50%-os koncentrációban ami a 30:1-hes képest az 1:1(=50%:50%) arányt valósítja meg, tehát megint csak méreg és mindezt kb. 5000,-HUF-ért, aranyárban...Nézzétek meg a korpovit kekszet is...a felhasznált alapanyagok között "véletlenül" ott figyel a kálium klorid is...
Ez üzletileg sem rossz, mert úgy nyírjuk ki saját magunkat, hogy közben még fizetünk is érte, és akik mindezt teszik velünk csak hátradőlnek és röhögnek rajtunk...Két legyet egy csapásra, végre eltisztulunk az útból és nekik még csak egy fillérjükbe sem kerül ! Komolyan mondom, le a kalappal előttük, hogy ezt mind meg tudták így ebben a formában csinálni ! Zseniális, nem ?
Szóval csak gondolkodni kell, mit is tanultunk az általános suliban ? A só NaCl. Mit is mond a "visszavont" Magyar Szabvány, amit eleink nem véletlenül vettek szabvány alá, szinte kőbe vésve ??? Azt, hogy a közvetlen étkeztetésre szánt sónak minimum 97% tiszta NaCl-t kell tartalmaznia ! Ehhez képest nézzük meg a csatolt képeken található zacskót, dobozt 50%:50%, azaz 1:1 arányban van NaCl és KCl... Kell ezt még ragozni ?
__________
Valóban „egészségesebb” a patikai só?
Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban
A cikk megjelent nyomtatásban a Gyógyszerészet – a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Lapja – 2011/7. számában
Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is hangsúlyozták (összeesküvés elméletekhez illően), hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van fogva. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal – írták embertársaik megsegítésére – számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).
A történet önmagában véve talán jelentéktelennek, furcsának, akár badarságnak is tűnhet egy egészségügyi tanulmányokat folytatott szakember számára. Azonban fel kell ismerni azt is, hogy a szakmailag ellenőrizetlen internetes honlapok, a gyakran futótűzként terjedő email-hálózatok hihetetlen sebességgel terjeszthetnek olyan „téveszméket” is, melyeket a laikusok sok esetben el is hisznek. Ezt bizonyítja az is, hogy a YouTube-on több tízezer megtekintést mutatnak már a só-hamisítás témájában készült videók.
Hazai gyógyszertári tapasztalatok alapján már 2010. év elején felfigyeltünk arra a meglepő jelenségre, hogy a betegek/vevők egyre nagyobb számban keresnek gyógyszertári minőségű (Ph. Hg. VIII.) konyhasót a patikákban. Az egyik e-mail szerzőjének állítása szerint zárás előtt tíz perccel személyesen 250 kg (?) NaCl-ot vásárolt egy gyógyszertárban. Beszámolójában azt is megemlíti, hogy olyan gyógyszerésztől vette, aki maga is „patikai” sót használ a főzéshez. Ez az egyedinek látszó történet önmagában is tanulságos lenne. Azonban azt is be kell látnunk, hogy sokszor mi magunk sem vagyunk felkészülve az ilyen, és ehhez hasonló kétes eredetű hírek gyógyszertári „fogadására”, patikai „felbukkanására”, szakszerű és hiteles gyógyszerészi kezelésére. Írásunk további részében részletesebben is bemutatott gyógyszertári eladási adatok alapján egyértelművé válik, hogy számos gyógyszertár, akár nagy mennyiségben is, adhatott el gyógyszerkönyvi minőségű sót a vevők/ betegek kérésének eleget téve. Az ilyen -közel sem egyedi – gyógyszerészi hozzáállásra magyarázat lehet, hogy talán még a gyógyszerészek közül is sokan hittek a figyelmeztető „mérgezett só teóriának”, elfogadták a betegek/vevők érveit és kényszerítését, esetleg engedtek az üzletnek, nem rendelkeztek meggyőző érvekkel, nem tekintették gyógyszerészi kompetenciának („gondozásnak”), vagy csak egyszerűen közömbösek voltak az újabb egészségügyi „divat-hóborttal” szemben. A gyógyszertári só-értékesítések terjedését jelezte az is, hogy 2011. február 11-én az országos tiszti főgyógyszerész megtiltotta a NaCl alapanyag „nem gyógyászati célú forgalmazását” a patikákban, nyomatékosan figyelmeztetve az expediálási szabályok betartására a gyógyszertárakat. Nemcsak a lakosságot és a gyógyszerészeket tévesztette meg az étkezési sók körül zajló bizonytalanság, hanem az orvosokat is. Ezt bizonyítja például, hogy 2011 tavaszán (a tiszti főgyógyszerész közleményét követően) egy somogyi háziorvos 1000 gramm nátrium-kloridot normatív támogatással írt fel receptre a betege számára. A vélhetően teljesen indokolatlan gyógyszeralapanyag-expediálást a gyógyszerész megtagadta.
Egy ilyen robbanásszerűen elterjedt hír kiindulását, útra indítóit közel sem könnyű kideríteni. A jelenség hátterében többek közül két személy kiemelt szerepét lehet feltételezni. Ők a „Tudományos Rendőrség PJT” nevében petíciót nyújtottak be dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárhoz. Feltevéseiknek különböző médiumokban rendszeresen adtak, adnak hangot, ezekben hangsúlyozva, hogy a magyar államot teszik felelőssé a lakosságot érő egészségkárosításért.
2011. március 29-én T.A. okleveles villamosmérnök és dr. M. P. nyugdíjas gyermekgyógyász főorvos már a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, mivel megalapozottnak látták, hogy a hazai üzletekben olyan „szabványsértő sók” vannak forgalomban, amelyek kálium-kloridot tartalmaznak. Továbbá a gyártók, forgalmazók sem hívják fel a lakosság figyelmét a „kálisó” veszélyeire, ezáltal egészségkárosodást (mérgezéseket) is okozhatnak. A petíció benyújtói figyelmeztetést is javasolnak ezért: „A napi 1 grammot meghaladó káliumbevitel esetén EKG ellenőrzés szükséges!” Ezt indoklással igyekeztek alátámasztani:
(a) a „gyógyszertári számítógépben lévő” figyelmeztetés is ezt írja a Kalium Retard gyógyszerkészítmény esetében;
(b) 1950-ben publikált mérési eredményekből ezen következtetések vonhatóak le;
(c) a kálisó kivégzésekhez is használatos idegméreg.
Jóllehet, egyértelműen nem mondják ki, hogy mérgezett só lenne a hazai kereskedelemben, azonban a „kálisót tartalmazó....szabványt megsértő étkezési sók” megállapításuk feltehetőleg erre utal. Beadványukat a következő gondolatokkal zárják: „Tűrhetetlen, hogy az alperes (Magyar Állam) a STOP SÓ programként kálisót ajánl konyhasó helyett! … Megtiltották, hogy gyógyszertárak árusítsák a biztonságosan kálisó mentes konyhasót. Vajon miért? Azért, hogy a „Holt-tengeri sóarányokkal” a vérünket is holt-tengerré tegyék, vagyis, hogy sejtjeinket életképtelenné tegyék!?”
Már e rövid felvezetés alapján is megállapíthatjuk, hogy a „só-ügy” gyógyszerészeket is közvetlenül érintő kérdéseinek a kibontása számos szakmai tanulság levonására nyújt lehetőséget. Ezért írásunkkal az alábbi kérdésekre igyekszünk hiteles és bizonyítékokon alapuló válaszokat adni:
1.Valóban megnövekedett-e a magyar lakosság gyógyszertári („gyógyszerkönyvi”) só vásárlása a kétes hitelességű információk hallatán?
2.2. Igaz-e az, hogy az üzletekben kapható étkezési célra szolgáló konyhasó „káliummal szennyezett”?
3.3. Mi ma a szakmai álláspont a napi ideális NaCl és KCl bevitellel kapcsolatban?
A hazai gyógyszertári NaCl (Ph. Hg. VIII.) felhasználás alakulását a hazai piac 35-41%-át lefedő Nagykereskedő (Hungaropharma Zrt.) eladási adatai alapján vizsgáltuk meg. Az ábráról kitűnik (mely a nyomtatott kiadványban megtekinthető – szerk.), hogy az eladások tavaly ősszel ugrásszerűen megnőttek, azaz éppen akkor, amikor kirobbant a „só vásárlási láz” is. Az országos tiszti főgyógyszerész 2011. februári intézkedése után pedig a forgalom visszaesett a korábbi szintre.
A nem gyógyszertári, kereskedelmi forgalomban beszerezhető, a hírek szerint „bizonytalan tisztaságú” étkezési konyhasó minőségét több üzletben vásárolt minták kémiai analitikai vizsgálatával kívántuk jellemezni. A legnagyobb magyarországi áruházláncok pécsi üzleteiben vásárolt étkezési sóminták analitikai vizsgálatát, a Hungaropharma Zrt. támogatásával a Wessling Hungar Kft. (Budapest) minőségvizsgáló laboratórium végezte. A sóminták nátrium és kálium tartalmának meghatározása induktív csatolású plazma-tömegspektrometria (ICP-MMS) mérésekkel történt.
A kereskedelemből származó hét különböző mintát és egy Ph. Hg. VIII. minősítésű Natrii chloridum mintát kóddal ellátva küldtük meg a vizsgáló labor számára. Az asztali só minták csekély mennyiségben tartalmaztak káliumot. Ez alól csak a deklaráltan 30%-kal csökkentett nátrium tartalmú só volt kivétel, mivel ezt szándékosan és jelzetten kálium-kloriddal hígítják. Valamennyi további mintában 1000 ppm (mg/kg) mérési határ alatti kálium tartalom volt kimutatható. Meglepő volt ugyanakkor, hogy akadt olyan csökkentett nátrium tartalmú só (elvileg 30%-kal csökkentett nátrium tartalom) is, melyben a mérések alapján arányaiban ugyanannyi nátrium volt, mint a többi konyhasó mintában. A kapott eredmények igazolták, hogy a kereskedelmi forgalomból származó hét asztali só nátrium-klorid tartalma megfelelő és szó sincs tömeges „káliumszennyezésről”. Jóllehet, a hét véletlenszerű választott kereskedelmi konyhasó-/asztalisó-minta nem tekinthető reprezentatív mintavételezésnek, azért a „rémhír” által leírt helyzet tényadatokon alapuló cáfolatára mindenképpen alkalmas.
Az analitikai analízis tanulságos eredményeinek bemutatása után ugyancsak fontosnak tartjuk, hogy áttekintsük a nátrium és kálium ionok plazmaszintjeinek alapvető szabályozási folyamatait, valamint a fiziológiás tartománytól való kóros eltérés jellegét.
Termék neve Kálium tartalom (ppm=mg/kg) Nátrium tartalom (ppm=mg/kg) 1 gramm vizsgált konyhasó nátrium tartalma
Castello asztali só <1000 406000 406 mg
Horváth Rozi 30 %-kal csökkentett nátrium tartalmú só 210000 250000 250 mg
SPAR BUDGET asztali só <1000 407000 407 mg
COMPEX jódozott tengeri só <1000 407000 407 mg
Solinwest asztali só <1000 399000 399 mg
COMPEX csökkentett nátrium tartalmú vákuum só <1000 406000 406 mg
Nyírség Étkezési finom jódozott só <1000 404000 404 mg
Natrii Chloridum Ph. Hg. VIII. Hungaropharma Zrt. (referencia) <1000 406000 406 mg
A Na és K kiválasztásának szabályozása
A vizsgált jelenséggel kapcsolatban indokolt azt a kérdést is kibontani, hogy „Vajon milyen következménnyel járna, ha valaki tényleg nagyobb mennyiségű káliumot fogyasztana?” A válasz megadásához szükséges röviden áttekinteni a homeosztázist és az emberi szervezet elektrolitokra vonatkozó regulációs folyamatait.
Az emberi szervezet extracelluláris folyadékának térfogata és elektrolit koncentrációi fiziológiás körülmények között is kisebb ingadozásokat mutatnak. Amennyiben ezen ingadozások elérnek egy bizonyos értéket, beindulnak a szükséges ellenregulációs mechanizmusok, melyek helyreállítják a fiziológiás körülményeket. A szabályozási folyamatok egymással együttműködve biztosítják az ozmotikus koncentráció és az extracelluláris térfogat állandóságát. Az ozmo- és a volumenreguláció során a két szabályozott folyamat a vízfelvétel és a vesén keresztüli víz-és elektrolitleadás. A homeosztatikus folyamatokban, egymással szoros kölcsönhatásban részt vesznek a hypothalamus vízforgalmat irányító sejtcsoportjai, valamint az általuk termelt vazopresszin, vagy más néven antidiuretikus hormon (ADH), a nátriumot konzerváló renin-angiotenzin rendszer, a mellékvesekéreg mineralokortikoid hormonjai és a nátriumfelesleget kiküszöbölő pitvari natriuretikus peptid (ANP). A káliumszint emelkedésekor fokozódik a fő mineralokortikoid hormon, az aldoszteron elválasztása, amely K-ürítéshez és egyidejűleg Na-retencióhoz vezet.
Amennyiben a szérum nátriumszint 135 mmol/l alá csökken, hyponatraemiáról beszélünk. Legtöbbször a renális vízkiválasztás ADH általi csökkenésének következményeként jön létre. Ezzel szemben a 145 mmol/l feletti szérum nátrium szint esetén hypernatraemia áll fenn. Leginkább volumenhiánnyal, azaz kiszáradással társul, a vízvesztést okozhatja hányás, hasmenés, extrém fizikai terhelés okozta izzadás, vagy láz. A kálium fiziológiás szintje 3,6-5 mmol/l. A napi káliumbevitel vegyes étrend esetén kb 50-150 mmol, a kiválasztás 90%-ban a vesén át, 10%-ban enterálisan történik. Veseelégtelenségben a kompenzáció miatt több kálium ürül a vastagbélen keresztül. Hypokalaemia oka lehet csökkent orális bevitel, fokozott intestinális vesztés (pl: hasmenés, hashajtószedés), fokozott renális vesztés (pl.: krónikus interstitialis nephritis, diuretikus kezelés). Fontos hangsúlyozni, hogy ép veseműködés mellett exogén eredetű hyperkalaemia alig lehetséges. Nagy mennyiségű per os káliumbevitel esetén ugyanis az aldoszteron hatására fokozódik a kálium kiválasztás a tubulus-lumenbe. Előrehaladott veseelégtelenségben azonban a túlzott mennyiségű gyümölcs vagy káliumban gazdag só fogyasztása életveszélyes hyperkalaemiát okozhat. A renin-angiotenzin rendszert, valamint a distalis tubulusokbn történő kálium-szekréciót gátló gyógyszerek szintén hyperkalaemizálnak, ezért pl. ACE-gátlók és káliummegtartó diuretikumok együttes adásakor a szérum káliumszintet normál vesefunkció mellett is ellenőrizni kell. Hazánkban a férfiak átlagos káliumbevitele 3,0, a nőké 2,7 g/nap, mely érték egyik nem esetében sem éri el az ajánlott 5,5 g/nap mennyiséget.
A táplálkozás során bevitt NaCl vérnyomást befolyásoló hatása régi megfigyelés, számos kísérletes és klinikai adat található a különböző orvosi tankönyvek vonatkozó fejezeteiben ezzel kapcsolatban. A legegyszerűbb megközelítés szerint minél több konyhasót fogyasztunk, annál magasabb lesz a vérnyomásunk. Azonban, amint a következőkben látni fogjuk, a kérdés ennél azért jóval bonyolultabb. A klinikai vizsgálatok egymásnak helyenként ellentmondó eredményei azt sugallják, hogy ismereteink még ma is hiányosak, további kutatások szükségesek, mielőtt emberek milliói számára újabb kétséget sem engedő irányelveket fogalmazunk meg a konyhasóbevitel és a hypertónia kapcsolatáról.
A sóbevitel és a hypertónia kapcsolata
Ember elődeink káliumban feltehetően jóval gazdagabb (150-290 mmol naponta), egyben nátriumban szegényebb (1-10 mmol/nap) táplálkozást folytattak. Ezért alapvető szabályozási mechanizmusok alakultak ki Na konzerválására és a K kiürítésére. Az utóbbi évszázadokban, de különösen az utóbbi évtizedekben azonban táplálkozásunk jelentősen megváltozott. Egyre több feldolgozott, tartósított élelmiszert és egyre kevesebb gyümölcsöt fogyasztunk. Ez a konyhasóbevitel emelkedéséhez, valamint a káliumbevitel csökkenéséhez vezetett. A szakirodalom szerint mindezek eredményeként a vérnyomás megemelkedett, a kardiovaszkuláris megbetegedések, valamint a veseelégtelenség kockázata megnőtt. Korábbi epidemiológiai vizsgálatok igazolták, hogy a káliumbevitel és a vérnyomás alakulása között fordított arányosság áll fenn, azaz, legalábbis adott tartományon belül a káliumfogyasztás növelése a vérnyomás csökkenéséhez vezet. A legújabb adatok szerint azonban a káliumban gazdagabb étrend csökkenti ugyan a vérnyomást, de ez a változás statisztikailag nem igazolható. Randomizált vizsgálatok meta-analízisei szerint ugyanakkor a konyhasóbevitel redukciója és a vérnyomáscsökkenés között dózisfüggő egyenes arányosság áll fenn a 3-12 g/nap sóbevitelt jelentő tartományban. Meglepő, hogy a témában napvilágot látott vizsgálatok többsége csak viszonylag rövid ideig, pár hétig regisztrálta a változásokat. Ezért még sok szakértő is azon a véleményen van, hogy a jövőben célszerű lenne hosszabb távon, éveken át követni a vizsgált személyek vérnyomásának alakulását, metabolikus paramétereit, valamint a kardiovaszkuláris történéseit, illetve táplálkozásukat. Ez azért is indokolt, mert a különböző nemzeti és nemzetközi szakmai társaságok,illetve hatóságok határozott állásfoglalásai ellenére, a legmagasabb szintű bizonyítékokon alapuló szakirodalom korántsem egységes az egész populációra kiterjedő drasztikus sóbevitel-csökkentés pozitív népegészségügyi hatásainak tekintetében.
Egyes szerzők szerint az eddigi eredményekből még nem szabadna messzemenő következtetéseket levonni, további vizsgálatokat látnak szükségesnek a probléma tisztázása érdekében. A betegek hosszú távú követését célzó vizsgálatok során kiemelt – és nehezen kontrollálható – feltétel, hogy folyamatosan csökkentett sótartalmú feldolgozott élelmiszereket fogyasszanak az egyének. Gyakran jelent gondot, hogy a szigorú, rögzített sótartalmú diétát roppant nehéz éveken át betartani. A sócsökkentő diéta eredményességére vonatkozó adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a hypertóniás betegek vérnyomás-csökkenése a sóbevitel mérséklése után kifejezettebb, mint normál vérnyomású személyeknél. Cukorbetegeken végzett nagyobb klinikai vizsgálatok szintén igazolták, hogy mind I-es, min II-es típusú diabetesben szignifikánsan csökken a vérnyomás a sószegény diéta hatására.
Ugyanakkor a sófogyasztás csökkentése a jelenleg valószínűsíthető 14-18 g/nap értékről az ajánlott 4-6 g mennyiségre nem tűnik egyszerűnek. A fejlett országokban a sóbevitel 75-80%-a feldolgozott élelmiszerekhez adott sóból származik. Ezért a legszerencsésebb stratégia az lenne, ha az élelmiszeripar fokozatosan csökkentené a feldolgozott élelmiszerekhez adott só mennyiségét, kezdve egy 10-20 %-os mérsékléssel, amelyet a fogyasztók még nem érzékelnének, majd ezt a tendenciát folytatná éveken át, egészen a kívánt célérték eléréséig. Természetesen az otthoni, saját készítésű ételek sózásának mérséklése is fontos tényezője e programnak. Ezzel kapcsolatban részletes információkat és tanácsokat találhatunk a STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program honlapján. Van azonban egy további nehézség is: a sós ízt alapvetően kellemes íznek érezzük. A megfelelő koncentrációban hedonikusan pozitívnak tekintett ízek, például a sós és az édes, aktiválják agyunk dopaminerg jutalmazó rendszerét, és – hasonlóan a kábítószerekhez – dopamint felszabadítva örömérzetet váltanak ki. Ezt természetesen az élelmiszeripar is ismeri és maximálisan ki is használja. Többnyire a profit maximalizálása az, ami miatt korunk fogyasztója elé erősen sózott illetve édesített ételeket, italokat tesznek.
Általános tanulságok és összegzés
Tanulmányunk felhívja a figyelmet arra, hogy a gyógyszerkönyvi minőségű NaCl fogyasztására buzdító és a káliummérgezést vizionáló internetes rémhírek látványos lakossági és helyenként gyógyszerészi reakciókat váltottak ki. Ugyanakkor hazánkban az Európai Unió által indított „Stop Só” sófogyasztás csökkentését célul kitűző program mintha nem a kívánt és indokolt mértékben tudná átalakítani a sófogyasztási szokásokat, a forgalmazott termékkört. Valószínűleg sokakban felmerül a kérdés, hogy mi lehet a magyarázata annak, hogy sokan nem az egészségügyi hatóságok által is ajánlott csökkentett nátriumtartalmú sót preferálják, hanem inkább elfogadják a számukra ismeretlen szerzők világhálón terjesztett ajánlásait? A lehetséges magyarázat sokrétegű. Napjainkra mintha a hivatalos szakmai állásfoglalások értéke, hitele általában devalválódott volna az utóbbi évtizedekben létrejött újszerű kommunikációs hírközegben. Sokan váltak a „felülről jövő” intézkedések, iránymutatások iránt szkeptikussá. Sok éve sajnálatos módon még „felülről” is zajlik hazánkban az egészségügyet hivatásszerűen gyakorló szakemberek elítélése („lejáratása”), mivel sugalmazottan ők az egészségügyi ellátás finanszírozási gondjainak, ellátási problémáinak az „okai”. Ezért mára a szakemberek (is) frusztráltabbak, a betegek/fogyasztók pedig ezért (is) gyakrabban bizalmatlanok. Ugyanakkor egyre inkább és növekvő számban kapcsolódik életünk az internethez. A közösségi oldalakon és blogokon villámgyorsan terjed bárminemű hír, információ. Tokaji András elgondolkodtató tanulmányából pedig tudjuk, hogy mára „A média alapegysége nem a gondolat, hanem a hír, nem a tudás, hanem az információ.”
Temérdek egészséggel kapcsolatos cikk, csodás gyógyulást ígérő ajánlás, vagy csak egyszerűen életmentő figyelmeztetés található a világháló kínálta kommunikációs hálózatokon. A laikus olvasók közül sokan el is hiszik ezeket, sőt a leegyszerűsítő, felületes felvilágosító anyagokon „kiokosodva” azt is feltételezik, hogy már valódi tudásra tettek szert, azzal akár gyógyíthatnak is. Áltudományos köntösbe bújtatott rémhírek korábban is voltak, sőt közönségben sem volt hiány. Mára ez azért válhatott nagyobb méretű és súlyos problémává, mert az ál- és rémhírek soha korábban nem látott sebességgel terjedhetnek napjainkban. Mivel a robbanásszerű terjesztés lehetősége szinte néhány év alatt alakult ki, így a felkészültség, a jó értelemben vett gyanakvás sem nyújt sokaknál kellő védőernyőt.
A bemutatott adatok alapján megállapíthatjuk, hogy a hazai üzletekben kapható étkezési célra használt asztali só nátrium-kloridot tartalmaz, kálium tartalma nem haladja meg a 0,2%-ot, így tehát teljesen indokolatlan a gyógyszertári („gyógyszerkönyvi”) só élelmiszerként történő felhasználása. A gyógyszerészeket hivatásuk is arra kötelezi, hogy a lakosságot (betegeket/fogyasztókat) szakszerűen és hitelesen tájékoztassák. Ehhez szükséges az emberi szervezet homeosztázisára vonatkozó ismeretek megfelelő kommunikációja, ezáltal a tévhitek eloszlatása. Hazánkban az átlagos sófogyasztás még az európai átlagot is számottevően (kb. 30%-kal) meghaladja. A valóban tragikus demográfiai és egészségügyi helyzetünkhöz vezető összetett folyamatok között azonban bizonyosan nem szerepel a lakosság széles rétegeinek félrevezetésén alapuló, alattomos eszközökkel kitervelt és kivitelezett „nátriumszegény diéta”, illetve „kálium-mérgezés”.
Takács Gábor, Fittler András, Botz Lajos
A kapcsolódó táblázatok, irodalmi hivatkozások megtekinthetők az újságcikk nyomtatott változatában
A cikk megjelent nyomtatásban a Gyógyszerészet – a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Lapja – 2011/7. számában
egy kapcsolódó videó:
Weixl-Várhegyi László
Magamról:
64 éves vagyok, mérnöki alapképzettségem van, de van rendvédelmi (nyugalmazott rendőralezredes), pedagógusi, közlekedéspszichológusi és egészségügyi felsőfokú végzettségem is.1992-től van természetgyógyász vállalkozói engedélyem. A természetgyógyászattal 1981 óta foglalkozom. Először az ortomolekuláris medicina, majd a táplálkozásterápia állt figyelmem középpontjában. Már 1988-ban kidolgoztam az allergia és az asztma gyógymódjait, amelyek 100%-osan beváltak.
Szintén sok tudást kaptam dr. Colgan, dr. Adamo, dr. Normann Walker, prof. dr. Székely Edmond, stb. valamint a Kétezeregy Kiadó, dr. Lenkei Gábor könyveiből, valamint Tejfalussy Andrástól a vér-elektrolit optimum gyógyítási módszereiről. Tejfalussy Andrással megalakítottuk a Tudományos Rendőrség pjt-t, hogy leleplezzük a Magyar Tudományos Akadémia és az Országos Élelmiszer Tudományi Intézet tudományos csalásait. Több ügyünk is a bíróságon van a csalások leleplezésével kapcsolatban.
Dr. Papp Lajos szívsebész is csatlakozott.
a földcsakra... és a háttérhatalom bizonyítása még várat magára, de egészen érdekes dolgokat is mond, a butaságok mellett
a mágneses pólusváltáson nevettem... MEGVAKULSZ!
a tehéntej géntérképe kicsit túl van dramatizálva érzésem szerint
jól indult, aztán kicsit paranoid lett az előadó. a végét még nem néztem meg, nem vállalom a felelősséget érte, mikrót is ugyanúgy használok, szó mi szó, ez a Várhegyi ezzel a videóval eléggé kompromittálja magát és az igaz só ügyét...
A tej méreg?
Utolsó írka